Intervju, Artan Lili: Svako se bori za ono što mu fali, mi ćemo uvek ostati underground!

Artan Lili je prošle godine napravio pravi bum na domaćoj alternativnoj sceni, a ove nedelje se našao na prvom mestu Jelen Top Liste sa pesmom “Ono što te neće”! Zato smo malo proćaskali sa frontmenom Artan Lilija, Bojanom Slačalom, koji je morao da nam otkrije kako mu je uspelo ono što nikome iz andergraund miljea nije 100 godina – da cela alternativna scena priča o Artanu!

Šta mislite o povratku Jelen top 10 liste? I o novom formatu?

– Mislim da je ovakav novi format adekvatniji vremenu. Svakako da je onaj prethodni imao to nešto televizijsko, ali je net danas net! Raduje me količina entuzijazma sa kojom obavljate posao, na račun publike koja je gladna kvalitetnih sadržaja.

Artan Lili

Koliko je sve to dobro za našu scenu i bendove?

– Naravno da jeste, u poplavi sumnjivih sadržaja jedan ovakav kompleksan pristup pojmovima rokenrola, a to znači pojmovima edukacije i zabave – pre svega je neophodan. Takođe, zbog svog dinamičnog pristupa ima tu jednu dozu neposrednosti i na pravi način približava autore muzike svojoj publici.

Na prvom ste mestu JT10 ove nedelje sa pesmom “Ono što te neće” i sa vašim, sada već karakterističnim, noisepop zvukom. Predstavite nam pesmu malo…

– Postoji nešto smitsovsko u celoj priči. Atmosfera, pristup, ali i neki Stone roses flow. Pravi način da otvorite novi album sa jednom takvom pesmom…

Između ostalog kažete – “Moraćeš da voliš, i ono što te neće, dobro znam…” Poenta je da ne treba po svaku cenu da jurimo nešto ili…

– Ne, više je akcenat na prihvatanju onoga što čoveka neće, da citiram jednog velikog autora “Svak se bori za ono što mu fali”…

Napravili ste zaista pravi bum sa “novim zvukom u gradu”. Jedan ste od retkih mladih bendova iz andergraund miljea koji je uspeo da se probije do šire publike, to jest izađe iz granica andergraunda. Možeš li da nam, kao vokal, basista i frontmen Artana, otkriješ tajnu?

– Ne bih ja rekao da smo mi izašli iz granica andergraunda niti da je to bila naša želja. Mislim da je taj čin identifikacije publike sa našim pesmama veći zbog načina na koji mi to radimo, a to je direktna i jasna poruka kroz tekst i muziku. Da toga nema, ne bi ni bilo tolikog fokusa na nama. Inače estetika, pristup i mesto će zauvek ostati vezane uz andergraund.

Šta je najveći problem naše scene i bendova u Srbiji?

– Ja mislim da većeg problema od veličine tržišta nema. Inače je sve tu OK, svako je slobodan da radi šta želi, na način koji želi.

Ne znaju svi, ali ti si multitalentovani umetnik. Radio si i na filmu, imao više izložbi, putovao si svetom kao fotograrf, bio profa… Bogme, opasno bogata biografija.. Reci nam nešto više o svemu tome?

– Artan Lili je zbir svih tih iskustava, svega čim sam se bavio. Naravno da je životno iskustvo bitno u tome što radim, ali je iskustvo sa druge strane takođe i ono što vam više nikad neće trebati. Tako da, moraš uvek biti otvoren za neka nova iskustva inače ti ova stara ne vrede ništa. Hoću reći, od stare slave se ne živi.

Artan Lili1

Da li su zbog tvog umetničkog miksa nastupi Artana znaju da podsećaju i na neki art performans? Npr, imali ste mrežu u DOB… Inače, bila je baš dobra svirka. Bili smo, i naravno, super smo se proveli!

– Drago mi je, ali pazi, kao što rekoh, zbir svih iskustava… Naravno da je ta vizuelna komponenta bitna danas….. Recimo vi snimate JT10 video emisiju, to nije radijska emisija. Za savremeno konzumiranje muzike su pored ušiju bitne i oči. Na svu sreću imamo tu pasiju ka vizuelnom i upravo smo spot za Ono što te neće snimali u Amerikani DOB-a mesec dana pre koncerta, pa smo se, naravno, odlučili da ponovimo čitav koncept sa mrežama i svetlosnom scenografijom i uživo i to je bio pun pogodak.

Dalji planovi Artana?

– Koncertne i dalje studijske aktivnosti, tj. sve ono što aktivan bend radi svaki dan 365 dana u godini!

Duh San

(Pregledano 24 puta, 858 danas)

Ne propustite

Povezani tekstovi